Milline on looduslik marmor?

Marmor (Carrara) on väga poorne ja koosneb mikroskoopilistest kaltsiumkarbonaat kristallidest, mis imavad kergesti vedelikke. Võrdluseks võib tuua pesukäsna- mida suuremad on poorid ehk kristallid, seda rohkem ja kiiremini marmor imab vedelikke sisse. Sama efekt toimib ka kuivamisel- mida suuremad kristallid ja poorid, seda kauem naturaalne kivi kuivab.

Kuidas marmoriga ümber käia?

Marmorist töötasapind teie köögis on luksuslik valik ning nõuab kaunina püsimiseks hoolitsust ja tähelepanu. Isegi Carrara marmorit, mida paljud köögis kaustamiseks ei soovita, on võimalik puhta ja ilusana hoida võrdlemisi lihtsalt. Kuid sageli kipuvad inimesed eeldama, et kallis tööpind hoolitsust ei vaja ja peab iseenesest kõigele vastu. Kuldreegel looduskivist tööpinna hooldamisel on lihtne- kui oled köögis toimetamise lõpetnud, puhasta pinnad koheselt, et vedelikud ei jõuaks marmorisse imenduda. Enamasti piisab pehmest niiskest lapist, tõsisemate plekkide puhul (näiteks punapeet, punane vein) tuleks kasutada spetsiaalset või isevalmistatud puhastusvahendit, mis võiks köögis käepärast pritspudelis olemas olla. Matt kivi ei pea plekkidele vastu nii hästi kui poleeritud ning väga oluline on oma töötasapinda regulaarselt spetsiaalse impregneerimisvahendiga immutada. Immutust tuleks vastavalt vajadusele läbi viia 1-2 korda aastas. Siiski pidage silmas, et ei ole vahet, kas kivi on matt või poleeritud- plekid tulevad mõlemale, kui neid ei ole õigeal ajal puhastatud ja regulaarselt hooldatud.

Lõpetuseks toon veel ühe võrdluse. Oletame, et ostate omale kalli võistlushobuse. Olen kindel, et uurite välja, mida hobune vajab ning hoolitsete tema eest parimal võimalikul moel. Tehke sama ka oma luksusliku ning ainulaadse marmorist töötasapinnaga ja ta tõesti püsib ilusana ning kaunistab teie kodu pikki aastaid.

Parimat soovidega

Gustav Granit