Marmoris esineb naturaalseid mikroauke. See on normaalne nähtus ja marmori eripära. Meie eesmärgiks on alati pakkuda kliendile võimalikult väikese aukude hulgaga marmorit. Paraku ei ole võimalik pakkuda 100% auguvaba marmorit, sest seda looduses lihtsalt ei esine. Inimestel on sageli marmori suhtes petlik arusaam. Paljudel juhtudel on nad näinud näiteks restoranis või sõbra juures väga ilusat marmorit, mis näib auguvaba ning soovivad seda  endalegi.

Toon ühe näite. Sõpra külastades näeb tulevane klient köögi töötasapinnal kaunist Carrara marmorit. Sõbra käest uurides, et mis kiviga on tegu, saadakse vastuseks Carrara. Siinkohal aga ei mainita, mis sorti Carraraga on tegemist ning hiljem  müüja juurde minnes soovib klient täpselt samasugust kivi. Carrarat aga on väga palju erinevaid sorte- mõnes esineb rohkem ja teises palju vähem auke, nad erinevad teineteisest ka tooni ja mustri poolest. Iga kivi on unikaalne, kahte ühesugust lihtsalt pole olemas.

Üldiselt on looduses raske leida marmorit, mis oleks auguvaba rohkem kui 1 ulatuses. Kuna aga köögis kasutatavad marmorplaadid on enamikus suuremad kui 2 (mõningatel juhtudel isegi kuni 9 ), siis seda enam on võimatu tagada auguvaba kivi. Köök tehakse kiviplaatidest, mille maksimaalsed mõõdud on 1500 x 2800 mm, lisaks tuleb veel arvesse võtta materjalikadu. Sageli on vaja köögi töötasapinna valmistamiseks kasutada kahte plaati. Kui soovite siiski saada 100% auguvaba kivi, tuleb oodata uue tellimuse saabumist, see võib võtta aega kuu või kaks, vahel isegi rohkem. Seejärel tuleb valida igast kivist auguvaba osa, ent kohe kerkib esile järgmine probleem – kivi toon ja muster ei klapi ning hind ronib kõrgustesse. Kui klient pärast selgitust nõuab ikkagi auguvaba kivi, tuleb lihtsalt soovitada kõige kallimatCarrarat (kas Carrara C Extra või Carrara PM, nendes sortides esineb kõige vähem auke),  kuid isegi siis ei saa me tagada, et see on täielikult aukudeta.

Kõik kivid, mida me müüme, vastavad EU ja Rootsi Kiviliidu miinimumnormidele ning meie missioon on tagada veelgi parem kvaliteet, kui normid ette näevad.

Toon teise näite. Eriti hästi tulevad augud esile poleeritud pindadel. Tehases, kus poleeritakse kõik kivid üle, juhtub sageli, et üht auku üle poleerides tulevad nähtavale uued augud, mida esialgu näha ei olnud. Uusi auke poleerima asudes võivad ilmneda järgmised augud ja nii edasi.

Üldiselt on õnneasi, kas marmor õnnestub saada poleerimise käigus täielikult auguvabaks või mitte. On ka võimalus suuremad augud ära täita. Selleks peab auk olema piisavalt suur, et täitematerjal selle korralikult kataks ja sinna sisse ka pidama jääks. Üritame kõike seda vältida ja juba karjääris välja valida parimad kivid. Aukude täitmisel on alati oht, et täidis jääb näha ja see rikub kivi naturaalse välimuse. Ent kui klient soovib, siis selline võimalus on olemas. Soovitame valida poleeritud Carrara marmori asemel lihvitud variandi, kuna sellisel juhul on võimalik kivi hiljem liivapaberiga üle töödelda, kui vajaduse peaks tekkima (näiteks marmorpinna mehaanilise vigastuse tõttu).

Kui keegi väidab, et ta suudab tarnida auguvaba Carrara marmorit, siis ei vasta see päriselt tõele, eriti mis puudutab kööki. Väiksemate pindade puhul on see küll võimalik, kuid rõhutan jälle- see on õnnemäng. Loomulikult on võimalik auke täita, kuid nagu varem mainitud,  peab auk olema piisavalt suur, et täitematerjal sinna pidama jääks. Võib juhtuda, et augud täidetakse müüja poolt ära, kuid täitematerjali kulumisel võivad augud hiljem siiski välja tulla. See on ka  üks põhjus, miks me soovitame marmor jätta võimalikult orginaalilähedaseks ning seda võimalikult vähe täita.

Parimat soovides

Gustav Granit